pravo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rozvodove konanie

Som vojak z povolania. Manželka dala žiadosť o rozvod, našla si nového partnera. Máme spolu 8 r. dcéru. Manželka ma tridsať rokov a pracuje len pol roka na polovičny uväzok vo firme, kde jej na ruku vyplatí min. a ostatne bokom. Doteraz som všetky výdavky platil ja, úver na byt, inkaso, manželkine potreby, auto. Bol som aj dva roky na misiach, aby som si to moho dovolit. Teraz si nasla noveho partnera a vyhraza sa mi, ze budem platit aj na nu, ze zo vsetkeho jej musim dat polovicu.

Mam plat okolo 20 tis. a neviem ako by som to mal zvladnut. Co vsetko si moze narokovat. Este sme nemali ani rozvodove konanie a ona kludne si vodi noveho partnera do našho bytu, do ktorého nedala ani korunu -ked tam nie som a netaji sa so svojím novým vzťahom ani na okoli. Myslím, že to vobec neprospieva mojej dcére a je natoľko sebecka, že jej to nevadí. Ešte navyše ona robí doma cirkus, vyhráža sa, akoby som bol ja ten, čo pochybil. Neuveriteľné. Vedeli by ste mi poradiť?

Vážený pane,

rozvod je vždy nechutná záležitosť, takže čo sa týka ľudského prístupu Vašej manželky nie je to nič neobvyklé.
V Slovenskej republike sa v rozvodovom konaní neprihliada na prípadné zavinenie rozvodu, čo sa však spravidla prejaví v neskoršom rozhodovaní súdu, pretože rozvodové konanie je jedným z prípadov, kedy súd nie je viazaný návrhom účastníkov pri vysporiadaní spoločného majetku. Vzhľadom na to, že ste nešpecifikoval vlastnícke vzťahy vo Vašej rodine môžem sa vyjadriť len vo všeobecnosti

Vystupujú tu do popredia 4 základné problémy

1. Čo patrí , respektíve nepatrí do predmetom bezpodielového vlastníctva manželov.
2. Spôsob vysporiadania majetku patriaceho do BSM
3. Zverenie maloletých detí do výchovy
4. Výživné rozvedenému manželovi a deťom.

Ad 1

súvisiace predpisy § 143 zákona č. .40/1964 S.b. - Občiansky zákonník

V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.

Okrem toho z povahy určitých plnení vyplýva, že nie sú v BSM
1.autorské diela vytvorené vlastnou činnosťou
2.náhrada za sťaženie spoločenského uplatnenia
3.majetok nadobudnutý pred uzavretím manželstva

Špecifickým prípadom je obchodný podiel na s.r.o. , kde v zmysle
rozhodnutia NS SR spz.
2 Cdo 168/2005 patrí hodnota obchodného podielu do BSM, ale samotný
obchodný podiel sa prikáže do
vlastníctva tomu z manželov, ktorý je spoločníkom s.r.o.

Ad 2

súvisiace predpisy § 150 zákona č. .40/1964 S.b. - Občiansky zákonník

Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké.  Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný  majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti.

To v praxi znamená, že Vaša pani manželka nemusí dostať polovicu z majetku ako si myslí . To závisí výlučne od rozhodnutia súdu.

Ad 3

súvisiace predpisy § 24 zákona č. .36/2005 Z.z. - Zákon o rodine

Zverenie maloletého dieťaťa do výchovy je v plnom rozsahu viazané na
uvážení súdu.

V rozhodnutí, ktorým sa rozvádza manželstvo rodičov maloletého dieťaťa, súd upraví výkon ich rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu na čas po rozvode, najmä určí, komu maloleté dieťa zverí do osobnej starostlivosti, kto ho bude zastupovať a spravovať jeho majetok. Súčasne určí, ako má rodič, ktorému nebolo maloleté dieťa zverené do osobnej starostlivosti, prispievať na jeho výživu, alebo schváli dohodu rodičov o výške výživného.

Rozhodnutie o úprave výkonu rodičovských práv a povinností možno nahradiť dohodou rodičov. Dohoda
musí byť schválená súdom, inak je nevykonateľná.

Súd pri rozhodovaní o výkone rodičovských práv a povinností alebo pri schvaľovaní dohody rodičov vždy prihliadne na záujem maloletého dieťaťa, najmä na jeho citové väzby a vývinové potreby a stabilitu budúceho výchovného prostredia.

Súd pri rozhodovaní o zverení maloletého dieťaťa do osobnej starostlivosti jedného z rodičov dbá o to, aby bolo rešpektované právo maloletého dieťaťa na zachovanie jeho vzťahu k obidvom rodičom a právo toho rodiča, ktorému nebude maloleté dieťa zverené do osobnej starostlivosti, na pravidelné informovanie sa o maloletom dieťati. Rodič, ktorému nebolo maloleté dieťa zverené do osobnej starostlivosti, môže sa práva na pravidelné informovanie sa o maloletom dieťati domáhať na súde.

Ad 4

súvisiace predpisy §§ 24,25,72,75 a 76 zákona č. 36/2005 Z.z. - zákona o
rodine.

Vyživovacia povinnosť sa v tomto prípade bude týkať vyživovacej povinnosti k dieťaťu a prípadne
vyživovacej povinnosti rozvedenému manželovi čo však zďaleka nie je to isté.

Vyživovaciu povinnosť rodičov k dieťaťu upraví súd . respektíve schváli dohodu rodičov v tomto bode. Výživné súd prizná vždy na základe deklarovaného príjmu rodiča. V prípade, ak rodič nepredloží potvrdenie o príjme tak súd vychádza z toho, že príjem rodiča je 20 násobok životného minima. Vzhľadom na to, že výživné má prednosť pred inými výdavkami rodiča je ho možné priznať vždy.


Vyživovacia povinnosť voči rozvedenému manželovi je upravené mierne odlišne

ozvedený manžel, ktorý nie je schopný sám sa živiť, môže žiadať od bývalého manžela, aby mu prispieval na primeranú výživu podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov.

Ak sa bývalí manželia nedohodnú, určí rozsah príspevku na výživu na návrh niektorého z nich súd. Prihliadne pritom aj na príčiny, ktoré viedli k rozvratu vzťahov medzi manželmi.

Príspevok na výživu rozvedeného manžela možno priznať najdlhšie na dobu piatich rokov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia o rozvode. Súd môže výnimočne túto dobu predĺžiť, ak rozvedený manžel, ktorému súd príspevok priznal, nie je z objektívnych dôvodov schopný sám sa živiť ani po uplynutí tejto doby, najmä ak ide o toho manžela, ktorému bolo v konaní o rozvod manželstva zverené do osobnej starostlivosti dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, alebo o manžela, ktorý má sám dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav vyžadujúci sústavnú opateru.


Schopnosť, či neschopnosť sám sa živiť sa posudzuje objektívne, teda pôjde napríklad o zdravotne postihnutého, matku s dieťaťom a pod. Prípadná nezamestnanosť môže byť dôvodom na prípadné priznanie príspevku, ale schopnosťou samostatne sa živiť sa rozumie v tomto prípade objektívna schopnosť zabezpečiť si príjem pri vynaložení primeranej snahy a nie prípadná neochota, alebo pohodlnosť pracovať. Rozhodne to nie je automatický nárok a súd má v tomto prípade priestor na širokú úvahu.

V tejto súvislosti je potrebné upozorniť, výživné nemožno priznať, ak by to bolo v rozpore s dobrými mravmi; to neplatí, ak ide o výživné pre maloleté dieťa. To znamená, že pokiaľ sa pani manželka rozhodla opustiť Vás so svojím priateľom, tak by pravdepodobne priznanie výživného pre rozvedeného mažela bolo v rozpore s dobrými mravmi .


s pozdravom Grant



Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014