pravo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Exekúcia na celý majetok

Zdravim, Dufam ze posielam tento email spravnej osobe. Mala by som na vas otazku. Moja mama ma dlh ,ktory jej stahuju s platu, lenze mimo toho, ze jej stahuju cely plat, zablokovali jej vsetky vedlajsie ucty na ktore chodia aj rodinne pridavky, a ona ostala s detami prakticky na mizine. Takze moja otazka zneje, je mozne aby jej leasingova spolocnost pomocou banky zablokovala vsetky ucty? Nemala by jej nechat minimun na ucte, plus nesiahat na rodinne pridavky deti? Vopred vam velmi dakujem za odpoved.

Vážená pani,

zákon č. 233/1995 Z.z. Exekučný poriadok umožňuje kombináciou spôsobov vykonávania exekúcie v tomto prípade prikázaním pohľadávky z účtu v banke a zrážkami zo mzdy.

Táto situácia sa môže vyskytnúť a je síce možnosť podať na súd návrh na čiastočné zastavenie exekúcie, čo môže, ale aj nemusí mať požadovaný účinok , ale oveľa efektívnejším spôsobom je predmetné účty zrušiť alebo aspoň nepoužívať. Pokiaľ Vaša matka pracuje a mzda jej ide na účet môže požiadať zamestnávateľa, aby jej výplatu vyplácal v hotovosti, alebo na iný účet ( napríklad Váš ). Osobne by som však odporúčal , aby výplatu zamestnávateľ poukazoval v hotovosti, pretože v takom prípade nebude možné postihnúť plat prikázaním inej peňažnej pohľadávky.

Okrem toho zákon č. 233/1995 Z.z. umožňuje podať fyzickej osobe návrh na odklad exekúcie § 56 z dôvodu, že by to malo na neho alebo pre príslušníkov jeho rodiny zvlášť nepriaznivé následky a oprávnený by nebol odkladom exekúcie vážne poškodený.

Pokiaľ je to exekúcia na základe pôžičky od nebankového subjektu ( napríklad POHOTOVOSŤ a.s. ), tak by stálo za zváženie preskúmať platnosť zmluvy o pôžičke.

Okrem toho riešenie situácie je závislé i od toho aká je výška vymáhanej pohľadávky v pomere k ostatnému hnuteľnému i nehnuteľnému majetku. Napríklad prichádza do úvahy i riešenie pomocou zákona o konkurze a  reštrukturalizácii zákon č. 7/2005 Z.z.. Toto však vyžaduje podrobnú analýzu, aby sa nestalo, že sa celý majetok Vašej matky predá v konkurze a jej situáciu to nezlepší, ale zhorší.

Tu mám najmä na mysli to, či má Vaša matka nehnuteľný majetok ( byt a pod. ) , alebo nejaký cenný hnuteľný majetok napríklad auto.

s pozdravom Grant


Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

  1. Tak sme sa teho dozvedeli toľko, že teraz nevieme, že čo.
    Že či mám byť rád, že mi exekútor nezablokoval úplne všetko. alebo mám byť rád, že moje peniaze chodia na účet niekoho iného, alebo mám byť rád, že žijem na Slovensku, kde není problém z niekoho spraviť kreténa?
    Ja by som vás všetkých odporučil do starostlivosti štátnej správy!
    A uvidíte!
    Hnd budete za Cigáňov Kanade!
    publikované: 22.04.2009 16:42:30 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Greg
    Fakt COOOL
    publikované: 23.04.2009 16:53:56 | autor: Greg (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. exekucia
    pekne Vas prosim ,chcem sa opytat co moze exekutor zobrat . Mam dve male deti mozu im zobrat postielky alebo hracky dakuječm
    publikované: 02.06.2009 12:20:06 | autor: monyka81 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014