pravo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Odstupné a exekúcia

Zdravím, zamestnávatel mi dáva odstupné 10.000e , ale mám nejaké exekúcie 15000ePovažuje sa odstupné za príjem? Má zamestnávatel povinnosť z neho strhnúť exekúciu? ZP118,2 píše že nie.Alebo mi musí byť odstupné vyplatené?

Vážená pani,

v tomto prípade je rozhodujúci zákon č. 233/1995 Z.z. exekučný poriadok, ktorý v § 69 hovorí, čo sa do mzdy nezapočítava. V zmysle vyššie uvedeného si dovolím tvrdiť, že Vaša námietka by nebola dôvodná a navyše by to i tak situáciu neriešilo, keďže uvedená suma by Vám nebola i tak vyplatená do rozhodnutia súdu námietkach proti exekúcii ( tiež už vlastne neprichádzajú do úvahy pretože už bol vydaný exekučný príkaz ), respektíve návrhu na zastavenie exekúcie a to napriek tomu, že odstupné nie je skutočne súčasťou mzdy tak ako je to definované v § 118 zákon č. 311/2001 Z.z.. Rovnako si nemyslím, že by to Váš zamestnávateľ mal chuť skúsiť, pretože majetkovo za nevykonanie zrážky zodpovedá on.
§ 69

(1) Zrážky sa vykonávajú z čistej mzdy povinného, ktorá sa vypočíta tak, že od mzdy sa odpočíta preddavok na daň alebo daň z príjmov fyzických osôb a poistné na zdravotné poistenie, poistné na sociálne poistenie, príspevok na starobné dôchodkové sporenie a poistné na sociálne zabezpečenie 8a).

(2) Do čistej mzdy sa započítavajú aj čisté odmeny za vedľajšiu činnosť, náborový príspevok a hodnota naturálií. Nezapočítavajú sa však do nej prídavky na deti a sumy poskytované na náhradu nákladov spojených s pracovným výkonom, a to najmä pri pracovných cestách.
 
§ 89

(1) Ustanovenia o exekúcii zrážkami zo mzdy sa použijú aj na exekúciu zrážkami z pracovnej odmeny členov družstiev a z príjmov, ktoré povinnému nahrádzajú odmenu za prácu, najmä z odmeny vyplývajúcej z dohody o vykonaní práce, z náhrady príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca, dávok sociálneho poistenia a z dôchodkov starobného dôchodkového sporenia.

(2) Do čistého príjmu sa nezapočítava prídavok na dieťa a zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť.

(3) Ak ide o exekúciu zrážkami z dôchodku občana, ktorý je povinný platiť úhradu za poskytnutú starostlivosť v zariadení sociálnych služieb, nepodlieha exekúcii suma potrebná na platenie tejto úhrady a suma rovnajúca sa povinnému zostatku z príjmu občana po zaplatení tejto úhrady.

s pozdravom

Grant

Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

  1. HMM
    No ja osobne riesim podobny problem, z mojej mzdy mi kazdy mesias zrazaju exekuciu. Pre nadvbytok zamestnancov som dostal vypoved spolu s narokom na odstupne vo vyske 4 mesacnych platov.
    Nasa mzdova pracovnicka mi povedala potom co sme preberali spolu otazku ci mi bude exekucia strhnuta aj s odstupneho asi tako.
    Zakon doslova neriesi tento problem a to ani zakonik prace ani exekucny poriadok, Preto v mojom pripade strhne zrazky s prijmu ale nie s odstupneho. Ak by tak urobila mohol by som postupit pravne kroky a svojho naroku na odstupne sa domahat sudne stoho dovodu ze odstupne nieje MZDA a ani ina NAHRADA ZA MZDU, je to samostatny pracovnopravny institut. Aj ked s ineho posladu by MOHLO odstupne predstavovat prijem podliehajuci exekucii,bolo by to moc pritahnute za vlasy. Poznam viacej ludi ktory rovnaky problem aj rovnako riesili. Teda s odstupneho sa zrazky nerobili. Napriklad ani s nahrady na cestovne sa nerobia niake zrazky, to je vsak v exekucnom poriadku jasne stanovene narozdiel od odstupneho. Skor si myslim ze je to pekna diera v zakone ktore zial moze narobit neprijemnosti ci uz mzdovemu pracovnikovy,alebo samotnemu poskodenemu a je jedno ci sa zanho bude povazovat zamestanes alebo exekutor. Kazdopadne ak by mi boli akekolvek zrazky zo mzdy zahrunute aj do odstupneho,teda by mi sneho strhli exekuciu,riesil by som to sudnou cestou.
    publikované: 21.07.2009 10:56:23 | autor: Peter (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. KREDYT NABÍDKA Grasz O POMOC ....
    Dobrá správa pre všetkých.

    Sa je příležitost pro vedieť všetkým, Carver Cindy kawali najnovšie ponuku
    , Jsme v letech každoročnej našej událost, takže máme tým
    záměr finančních služeb, aby každý, kdo je připraven
    Získání pôžičku z nás, osobní úvěry, hypotéky primeran
    Vo vysoký úrok ve výši 3%. Zajímavé sa pamamagitan ng Mali Kontaktní osoba:
    carver.cin.2008infor@gmail.com
    Kontakt žiadatelia záujem prostredníctvom e-mailu před podáním
    aplikácie podrobnosti.
    Meno Celkem :_________
    Pohlavie :__________
    Místo :_________
    Kontakt :_________
    Město / PSČ :_________
    Krajina :_________
    Priatelia :_________
    Sum potrebné ako pôžičku :_________
    Půjčka Duration__________
    Zamestnanie :__________
    Účel úvěru :_________
    Mesačný Income________
    Telefon :_________
    Mobilní telefon :_________
    Fax :_________
    Uistite Lang, ČEZ MA Kontakt: carver.cin.2008infor@gmail.com
    Děkujeme vám.

    Tumutok Carver Cindy
    publikované: 28.01.2010 11:59:20 | autor: Tumutok Carver Cindy (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014