pravo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dohoda o zvyšovaní kvalifikácie a zotrvanie v pracovnom pomere

V januari 2004 som si zacala robit postgradual. Zamestnavatel mi na prednasky daval platene volno. Studium som ukoncila vo februari 2005 a teraz mi zamestnavatel predlozil na podpis dohodu o studiu, kde za mam zaviazat ze u neho zostanem 5 rokov a ak nie, nahradim im vsetky naklady, ktore so mnou mali. Neplatili mi nic /ani skolne, ani cestovne, ani ubytovanie/, isla mi len mzda. Mozu pozadovat tuto mzdu odo mna? Mam im to vobec podpisat, ked na zmluve uviedli datum 2.januar 2004?! POzerala som zakonnik prace, ale mudrejsia nie som ovela.

Túto problematiku upravujú §§ 140,  155 a 222  zákona č. 311/2001 Z.z. – Zákonník práce ďalej len ZP

 V zmysle § 155 ZP môže uzavrieť zamestnávateľ so zamestnancom dohodu o tom, že mu bude uhrádzať náklady na štúdium poskytovaním pracovného voľna, náhrady mzdy a pod. Dohoda sa musí uzvrieť písomne inak je neplatná.

Účasť na ďalšom vzdelávaní, v ktorom má zamestnanec získať predpoklady ustanovené právnymi  predpismi alebo splniť požiadavky nevyhnutné na riadny výkon práce  dohodnuté v pracovnej zmluve, je prekážkou v práci na strane zamestnanca § 140 ods. 1 ZP.

 Z uvedeného dôvodu nevznikol medzi Vami a Vaším zamestnávateľom zmluvný vzťah, ktorý by zakladal  nároky tohto druhu. To či chcete takúto dohodu podpísať ( a antidatovať ) je len a len na Vás. Zamestnávateľ urobil chybu. že takúto dohodu neuzatvoril pred zvyšovaním kvalifikácie.

 Riešenie otázky  či môže, alebo nemôže zamestnávateľ od Vás požadovať vyplatenú náhradu mzdy závisí od toho, či si účastníci tohto faktického vzťahu boli vedomí  skutočnosti, že táto náhrada mzdy bola vyplácaná   v súvislosti so zvyšovaním kvalifikácie a teda bol tu úmysel strán dosiahnuť právny stav, ktorý nenastal z dôvodu, že nebola naplnená písomná forma zmluvy. V zmysle § 222 ods. 6 ZP  vrátenie  neprávom vyplatených  súm môže  zamestnávateľ od zamestnanca   požadovať,   ak   zamestnanec   vedel   alebo  musel z okolností  predpokladať, že  ide o  sumy nesprávne  určené alebo omylom vyplatené, a to v lehote do troch rokov od ich výplaty.  

Gabriel


 


Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

  1. :-)
    Dakujem. Pochopila som to teda tak, ze nemusim nic podpisat. Uf...dufam, ze sa mi to podari presadit si u zamestnavatela
    publikované: 26.04.2005 09:29:21 | autor: gabrielkas (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ako požiadať o to aby mi poskytli platené volno v práci, kvôli štúdiu.
    Zdravim, na túto stránku som sa dostala v podstate nahodou. Potrebovala by som poradiť, v tom, čo má obsahovať žiadosť (vysvetlim aká)...
    Pracujem v štatnej službe, mam vysoku školu prvého stupna a rozhodla som sa, že si dokončim aj druhy stupeň...teraz som našla članok v Novom čase a tom na co mám narok ked studujem popri zamestnaní. Menší problémik je v tom, že na miesto ktoré zastávam, nie je potrebná VŠ, a neviem čo mam dať do žiadosti o to že si chcem uplatniť nárok na platené volno, tak aby mi to nezamietli. Asi ani nerátam, že by mi to umožnili, ale za pokus nič nedám... Prosim poradte mi.... dakujem... Lucia
    publikované: 12.10.2006 10:33:06 | autor: Lucia (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Odpoveď
    Pokiaľ som to správne pochopil, tak nejestvuje právny nárok na to, aby Vám povolili štúdium. Samozrejme môžete študovať popri zamestnaní. V zmysle zákona o štátnej službe 312/2001 Z.z. máte síce právo na prehlbovanie kvalifikácie, ale toto nezahŕňa štúdium na VŠ. Čo sa týka odôvodnenia prípadnej žiadosti to už závisí od povahy konkrétneho človeka či naňho budú tie , ktoré argumenty účinné.
    publikované: 16.10.2006 21:17:40 | autor: gabriel (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014