pravo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vyhrážanie sa výpoveďou

Ahoj.potreboval by som poradit.co robyt ked sa mi nadriadeny vyhraza vypovedou ak pojdem na pn.?nerad by som prisiel o pracu a nemozem ani zato ,ze som v poslednej dobe castejsie chory.teraz som 2krat na pn. Mozem sa nejako branit?
Vážený pane,

zákon č. 311/2001 Z.z. ( Zákonník práce )  zakotvuje zásadu rovnakého zaobchádzania v § 13 . Pre Vás je zaujímavý najmä § 13 ods. 3 citujem

 Výkon práv a povinností vyplývajúcich z pracovnoprávnych vzťahov musí byť v súlade s dobrými mravmi. Nikto nesmie tieto práva a povinnosti zneužívať na škodu druhého účastníka pracovnoprávneho vzťahu alebo spoluzamestnancov. Nikto nesmie byť na pracovisku v súvislosti s výkonom pracovnoprávnych vzťahov prenasledovaný ani inak postihovaný za to, že podá na iného zamestnanca alebo zamestnávateľa sťažnosť, žalobu alebo návrh na začatie trestného stíhania.

Inými slovami uplatňovanie si ospravedlnenej neprítomnosti v  práci  (doba práceneschopnosti  je dôležitou osobnou prekážkov v práci § 141 zákona č. 311/2001 Z.z. ) počas pracovnej neschopnosti je výkonom práva vyplývajúci z pracovnoprávnych vzťahov. To znamená, že diskriminácia v práci z tohoto dôvodu je neprípustná.

Výpoveď Vám zamestnávateľ môže dať len z dôvodov uvedených v § 63 zákona č. 311/2001 Z.z. . Dôvod výpovede musí byť uvedený jednoznačne, aby nemohol byť zameniteľný s iným. Okrem iného dôvod výpovede musí i reálne existovať a nestačí len jeho uvedenie.

Na druhej strane môže mať zamestnávateľ na Vašu práceneschopnosť i svoj názor a v takom prípade by bolo vhodné presvedčiť ho o jej dôvodnosti.

s pozdravom Grant

Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014