pravo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Splatná pôžička

Pred určitým časom som poskytla v tom čase kamarátovi pôžičky , v celkovej výške 900.000,- sk. Ktorá mala slúžiť na zabezpečenie si bývania, keďže sa rozišiel s manželkou, odsťahoval sa a v ich byte zostala bývať ona. Pôžičky sú spísané písomne ,ale neboli overené u notára , a ich splatnosť bola 2 roky( čiže vypršala minulý rok), a boli bezúročné. Priateľ ich existenciu nepopiera. Medzi tým sme začali žiť spolu , tak že priateľ ten byt nekúpil , ale povedal mi že peniaze uložil na výhodný úrok a po tých dvoch rokoch mi ich vráti . Vzhľadom na to , že mám kúpený byt a hypoúver , nikdy sme s priateľom neviedli spoločnú domácnosť , len sme spolu bývali v mojom byte. Medzitým sa nám narodili dve deti....a ja som zistila , že priateľ tie peniaze nikdy nikam nevložil , ale ich minul pre svoju osobnú potrebu a na automaty , oblečenie, reštaurácie, priateľky a podobne .
Ja neviem čo mám teraz robiť. Pôžičky boli podpísané , len bývalým priateľom ,aj keď bol v tom čase ženatý. Teraz je už rozvedený , ale nemá ešte vysporiadané BSM. Jediné čo vlastní je byt, a ten spadá do BSM. Ak podám
návrh na vydanie platobného rozkazu , budem musiť ja zaplatiť poplatky? Lebo ja už peniaze nemám. Ak bývalý priateľ prizná dlh , vydá súd platobný rozkaz?. Ako mám v tom prípade potom postupovať , ak nemá nič len ten byt spolu s exmanželkou . V prípade , že by som mala právoplatný platobný rozkaz , ako sa dostanem k peniazom. Dá sa to len exekúciou? Ak áno , musím ja zaplatiť trovy exekúcie? A čo v prípade , že má byt hodnotu len napr 1.400.000,- . Do akej výšky bude moja pohľadávka uspokojená?....Ja viem , že som pri pôžičke asi konala nezodpovedne, ale ja som si myslela , že ak priateťľ s manželkou neviedol spoločnú domácnosť, nie je na pôžičkách potrebný jej podpis, a navyše priateľ mi sľúbil , že dlh uhrdí do týćh dvoch rokov z vysporiadania BSM a zvyšok splatí.

Vážená pani,

dlh vznikol a pokiaľ je zdokladovaný a splatný nič Vám nebráni túto pohľadávku súdnou cestou vymáhať. To, že podpísal dlh ako manžel na veci nič nemení, pretože i keď by bola takáto zmluva uzatvorená nad rámec bežných záležitostí pri správe spoločného majetku § 145 zákona č. 40/1964 S.b. - Občianky zákonník stále by Vám bol povinný tento dlh vrátiť či už ako splátku pôžičky, alebo plnenie z neplatnej zmluvy.

Na Vašom mieste by som podal návrh na predbežné opatrenie v zmysle § 76 zákona č. 99/1963 S.b. - Občiansky súdny poriadok, v ktorom by som žiadal, aby sa vlastníci zdržali nakladania s predmetnou nehnuteľnosťou.

Zároveň by som podal návrh na súd, kde by som požadoval zaplatenie dlžnej sumy , čo by som zdokladoval overenou kópiou zmluvy o pôžičke. To či bude Vaša pohľadávka uspokojená a v akej výške je ťažké povedať.
Závisí to od toho, aký majetok Vášmu priateľovi zostane.

s pozdravom Grant

Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

  1. Loan Offer
    Som spoľahlivý súkromný veriteľ a investor. Potrebujete legitímnu, čestnú, renomovanú a rýchlu pôžičku? Môžem vám pomôcť so 100% záručným úverom, ponúkam podnikateľský a individuálny úver. Ďalej tiež financujeme všetky druhy projektov. Pre viac informácií nás kontaktujte prostredníctvom e-mailu: (raymondquickloan@gmail.com) whatsApp na čísle +1 602 962 0326

    S Pozdravom

    Pán Raymond Johnson.
    publikované: 03.10.2020 15:57:37 | autor: Raymond Johnson (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014