pravo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Výkon rodičovských práv

Dobrý deň, chcem sa spýtať akú mám šancu vycestovať do Talianska k sestre aj so svojou 5 ročnou dcérkou. Momentálne sme s manželom v rozvodovom konaní, za 2 týždne máme súd. Manžel povedal , že on mi súhlas na vycestovanie nedá. Ak by som dala návrh na súd, akú mám šancu , že to bude v môj prospech. Navštevovať by sa mohli, letné prázdniny (3 mesiace) by dcérka mohla tráviť o oca na Slovensku. Mala by som tam ubytovanie a omnoho lepšie finančné zabezpečenie ako tu. Za odpoveď vopred ďakujem.
Vážená pani,

vzhľadom na to, že ste neuviedla aká je úprava rodičovských práv k dieťaťu je ťažké sa vyjadriť. V každom prípade platí, že rodičia, ktorí spolu trvalo nežijú by sa mali o výkone rodičovských práv dohodnúť.  Ak sa nedohodnú, súd môže aj bez návrhu upraviť výkon ich rodičovských práv a povinností, najmä určí, ktorému z rodičov zverí maloleté dieťa do osobnej starostlivosti. Pokiaľ máte obmedzené rodičovské práva tak by to bol únos. V prípade, ak nie technicky Vám nič nebráni vycestovať. Avšak vzhľadom na to, že o dva týždne mate rozvodové pojednávanie mohlo by to byť použité proti Vám  a súd mohol chápať ako snahu o negáciu jeho rozhodnutia. Vzhľadom na to, že Taliasnko je v EU nebol by problem dostať dieťa späť na Slovensko.
 

Túto problematiku upravuje najmä Zákon o rodine 36/2005 Z.z. § 28 až 39 .


s pozdravom Grant


Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014