pravo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vysporiadanie BSM pred rozvodom

chcela by som sa informovať ohľadom vysporiadania BSM pred rozvodom. Po 13-ročnom manželstve po nezhodách som podala návrh na rozvod a teraz čakáme na súdne pojednávanie,ja som sa odsťahovala so spoločného bytu aj s deťmi do prenájmu a manžel býva v našom spoločnom byte,ale nakoľko ho už nedokáže platiť som mu navrhla,že tam budem bývať ja s deťmi a on si nájde podnájom,manžel mi neprispieva ani na deti už pol roka.Chcela by som vedieť či je možné aby som ho vyplatila ešte pred rozvodom a byt by zostal mne a deťom-teda v katastri by som bola zapísaná ako vlastník. 2)a ešte by som sa chcela spýtať ak by som vymenila zámok(alebo dala prídavný zámok) na spoločnom byte,aby sa manžel v mojej neprítomnosti nemohol dostať do bytu resp.neprichádzal v nočných hodinách do bytu v podnapitom stave,pretože sa ho bojíme a hlavne deti sa ho boja v takomto stave. Z manželom nezdielame spolu domácnosť už viac ako pol roka.
Vážená pani,

BSM možno za trvania manželstva zrušiť len rozhodnutím súdu a zo zákonom stanovených dôvodov. Vo vašom prípade by ste mohla podať návrh na súd v zmysle § 148 ods. 2 zákona č. 40/1964 S.b. citujem :

Zo závažných dôvodov, najmä ak by ďalšie trvanie bezpodielového spoluvlastníctva odporovalo dobrým mravom, môže súd na návrh niektorého z manželov toto spoluvlastníctvo zrušiť i za trvania manželstva.

Výmena zámku by nepomohla, pretože byt je v spoluvlastníctve a teda by ho kedykoľvek bol oprávnený odstrániť.

Čo sa týka prípadného vylúčenia manžela s užívania bytu bolo by možné podať návrh na súd, ale len za predpokladu, že by situácia dospela tak ďaleko, že by došlo z jeho strany k agresívnemu konaniu § 146 ods. 2 zákona č. 40/1964 S.b. citujem :

Ak sa z dôvodu fyzického alebo psychického násilia alebo hrozby takého násilia vo vzťahu k manželovi alebo k blízkej osobe, ktorá býva v spoločnom dome alebo byte, stalo ďalšie spolužitie neznesiteľným, môže súd na návrh jedného z manželov obmedziť užívacie právo druhého manžela k domu alebo bytu patriacemu do bezpodielového spoluvlastníctva, prípadne ho z jeho užívania úplne vylúčiť.

s pozdravom Grant

Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014