pravo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Výživné a byt

poprosil by som vas o radu. manzelka pri uprave styku s maloletou (este pred rozvodom) neustale ziada zvysovanie vyzivneho na maloletu. nakolko sa rozvod taha uz rok, odmietla prvu dohodu o styku s maloletou kde sme mali dohodnutu vysku 2000 sk mesacne. po roku sa jej naroky zvysili 4-nasobne na vysku 8000sk mesacne. je opravnena pytat takuto neprimeranu vysku (a moze sa sud priklonit k jej poziadavkam?) vyzivneho vhladom k mojmu prijmu cca 16tis sk mesacne. jej prijem je 80 000sk mesacne. odvolava sa na majetkove pomery, nakolko ona byva s maloletou a matkou v 3-izb byte a ja v 3izb byte sam, ktory vlastnia moji rodicia. pred odlucenim a dobrovolnom (z oboch stran) zaniku spolocnej domacnosti, sme byvali spolocne s manzelkou a dcerou v byte, ktory som ziskal dedenim este pred uzavretim manzelstva. dany byt po odluceni som predal a vratil rodicom. moze manzelka ziadat o nahradne ubytovanie pripadne ine financne odskodnenie? dakujem
Vážený pane,

čo sa týka určenia výšky výživného, tak to je na zvážení súdu. V podstate sa berie do úvahy fakt, že deti sa majú podielať na životnej úrovni rodičov.

Čo sa týka predaja bytu vo Vašom výlučnom vlastníctve (nadobudnutý dedením)  ten je v poriadku. Právo na bytovú náhradu môže vzniknúť za určitých´okolností i manželovi, ktorý neužíva byt na základe nájomnej zmluvy. Podľa
rozhodnutia NS SR by nemal manžel po rozvode ( za predpokladu, že býval v rodinnom dome druhého manžela ) horšie postavenie ako manžel nájomcu služobného bytu. V tomto prípade sa NS SR oprel o použitie analógie.
Občianskoprávne vzťahy, pokiaľ nie sú osobitne upravené ani týmto ani iným zákonom, sa spravujú ustanoveniami tohto zákona, ktoré upravujú vzťahy obsahom aj účelom im najbližšie.

K tejto problematike som sa opakovane vyjadroval vrátane citácie vyššie uvedeného rozhodnutia. Odporúčam preštudovať moje predchádzajúce odpovede v podobných veciach .


s pozdravom Grant

Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014