pravo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Trovy súdneho konania a konkurzné konanie II

Dobry den prajem, dakujem za Vase stanovisko. Zaroven by som si dovolil dovysvetlit Vasu otazku. Islo o to , ze spravca konkurznej podstaty mi neuznal jednu pohladavku voci upadcovi. Krajsky sud rozhodol, ze pohladavka musi byt uznana, pripocita sa k povodne prihlasenej pohladavke a trovy konania mi musi spravca konkurznej podstaty upadcu nahradit do 3 dni odo dna pravoplatnosti tohto rozsudku . Nie je mi jasne , ze ak Krajsky sud rozhodol, ze spravca konkurznej podstaty mi ma uhradit do 3 dni trovy konania a rozsudok davno nadobudol pravoplatnost, preco tuto sumu neviem vymoct. Ak by toto dovysvetlenie zmenilo vas pravny pohlad na vec, rad by som prijal doplnujuce stanovisko.

Vážený pane ,

Vaše nároky môžu byť uspokojené len ako pohľadávka proti podstate a tú si musíte prihlásiť listom u správcu v zmysle § 31 zákona č. 328/1991 Z.z. . Rozhodnutie síce znie na správcu, ale len preto, že v zmysle § 14 ods. 1 zákona č. 328/1991 Z.z. súdne konanie ktoré sa týka majetku patriaceho do podstaty, alebo konania o nárokoch, ktoré majú byť uspokojené z tohto majetku, možno začať na návrh správcu alebo podaním návrhu proti správcovi inak by žaloba bola zamietnutá pre nedostatok vecnej legitimácie. To však neznamená, že správca by Vám mal osobne niečo platiť. Tento nárok sa uhrádza z majetkovej podstaty úpadcu.


Nariadeniu výkonu rozhodnutia bráni § 14 ods. 1  písm. e ) zákona č. 328/1991 Z.z. citujem
e) pre pohľadávku proti úpadcovi nemožno nariadiť výkon rozhodnutia, viesť výkon rozhodnutia ani vykonávať exekúciu 2a) na majetok patriaci do podstaty, ani nadobudnúť na ňom právo na oddelené uspokojenie (§ 28). Ak sa v konaní o výkon rozhodnutia alebo v exekučnom konaní prerušených podľa písmena d) speňažil dlžníkov majetok a výťažok nebol vydaný oprávnenému, stáva sa súčasťou podstaty. Trovy týchto konaní sú pohľadávkou proti podstate;.

s pozdravom

Grant


Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014