pravo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Problémy s určením dediča.

Dobrý deň. Rada by som sa informovala v záležitosti k pozostalosti po zosnulom. Som neter po zosnulom strýcovi, o ktorého som sa starala. Strýc podľahol nemoci ale nespísal poslednú vôľu. Bol vdovec, bezdetný a mal jedného žijúceho príbuzného, brata ktorý žije v zahraničí. Ústnou dohodou boli dohodnuté patričné majetkové vyrovnanie, ktoré však neboli vyhotovené písomnou formou. Boli mi zverené všetky doklady k majetku a všetky záležitosti ohľadom pohrebu zosnulého strýca. Mám na niečo nárok z majetku pozostalého? Ďakujem

Vážená pani ,


Vaša otázka sa týka dedičských skupín § 473-475a zákona č. 40/1964 S.b. - Občiansky zákonník .Absencia písomného závetu spôsobuje , že sa dedí výlučne zo zákona. .
Keď nededia potomci poručiteľa, ani jeho manžel, ani jeho rodičia, v tretej skupine dedia súrodenci poručiteľa a spolu s nimi osoby, ktoré s poručiteľom žili v spoločnej domácnosti za podmienok uvedených v ustanovení § 474. Súrodenci a osoby žijúce spolu dedia v tejto skupine rovnakým dielom.

V prípade, keď poručiteľov súrodenec nededí, jeho podiel nadobúdajú jeho deti (synovec alebo neter poručiteľa). Dedia však len podiel, ktorý by dedil ich bezprostredný predok.

s pozdravom Grant


Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014