pravo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Náhradné bývanie

Dobrý deň. Manželka podala žiadosť o rozvod. Od roku 2000 bývame v spoločnej domácnosti, v byte, ktorý sme dostali od armády. Byt je písaný na manželku. Ide o nájomný byt, ktorý nemáme v spoločnom vlastníctve. Má právo manželka po rozvode ma z tohto bytu vyhodiť alebo aké mám práva? Ďakujem

Vážený pane

Zo znenia Vašej otázky predpokladám, že bývate v služobnom byte svojej manželky.
Pojem služobný byt upravuje zákon 189/1992 Z.z. o úprave niektorých pomerov súvisiacich s nájmom bytov a s bytovými náhradami. Definícia služobného bytu je obsiahnutá v § 1 citovaného zákona.

Nájomnú zmluvu k bytu upravujú § 700 až 723 zákona č. 40/1964 S.b. – Občiansky zákonník. Vzhľadom k tomu, že k služobnému bytu nemôže vzniknúť spoločný nájom manželov ( § 709 ) Vaše postavenie upravuje § 713 zákona č. 40/1964 S.b. . citujem

(1) Ak služobný byt po smrti nájomcu alebo po rozvode jeho manželstva užívajú ďalej manžel, prípadne osoby uvedené v § 706 ods. 1, nie sú povinné sa z bytu vysťahovať, dokiaľ im nie je zabezpečený primeraný náhradný byt, ak nestačí podľa osobitného zákona poskytnutie náhradného ubytovania. To platí aj v prípade, ak nájomca služobného bytu opustí trvale spoločnú domácnosť.
 
(2) Ustanovenie odseku 1 sa primerane použije aj na byty osobitného určenia a na byty v domoch osobitného určenia.

Z vyššie uvedeného je zrejmé, že máte nárok na bytovú náhradu. Bytov náhradu upravuje § 712 ods. 2 zákona č. 40/1964 S.b.  


Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

  1. Vlastnictví
    No nejdřív by to chtělo opravdu napsat, jestli byt dostala jako služební manželka nebo Vy. Od toho se potom vše odvíjí. Nevím teď, jak to máte se společným jměním manželů na Slovensku. Já teď řeším předmanželskou smlouvu. Budeme se letos brát (jestli korona dovolí). A já jsem z dědictví pořídila takový nový byt https://www.ziprealty.cz/ptags/ihned/ do osobního vlastnictví. A teď přemýšlím, jak to právně vyřešit. Mému nastávajícímu naprosto věřím, ale asi i tak budeme tohle vše do té smlouvy zanášet.
    publikované: 01.02.2021 11:28:25 | autor: Alena (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014