pravo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Preplatenie dovolenky a skončenie pracovného pomeru

Predmet: Preplatenie zvyšnej dovolenky... Dobrý deň.Chcel by som Vás poprosiť o radu.Pracujem v mojom terajšom zamestnaní rok a pol a chcel by som sním rozviazať pracovný pomer, nakoľko mám vo vyhliadke nove zamestnanie.Moja otázka znie: preplatia mi zvyšnú dovolenku? Mam na to nárok aj ked ja sam chcem rozviazať pracovný pomer bez ohľadu na to ako skončím PP, či dohodou alebo normálnou 3 mesačnou výpovednou lehotou? Podotýkam že zostatok mam 15 dni a mam 25 rokov.

Vážený pane,

v zásade platí, že dovolenka, ktorú si zamestnanec nemohol vyčerpať do skončenia pracovného pomeru sa prepláca priemernou mzdou ( § 116 ods. 3 Zákonníka práce zákon č. 311/2001 Z.z. ). Čo sa týka výpovednej lehoty , tak
pokiaľ sa nedohodnete so zamestnávateľom inak je dva mesiace ( nepracujete u zamestnávateľa viac ako 5 rokov ). Výpovedná doba je doba trvania pracovného pomeru a teda zamestnávateľ Vám môže nariadiť čerpanie dovolenky.

s pozdravom Grant


Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

  1. NOVE ZAMESNANIE BUDE FUC!
    Dobry den, taktiez hladam radu pre moju mamu, ktora by rada zmenila zamestnanie nakolko je uz pre nu fyzicky narocne. K 1.6. by mohla prestupit k novemu zamestnavatelovi tak sa pokusala o rozviazanie PP dohodou. Pracuje tam 3rok a do dochodku ma asi 2roky. Problem je ze zamestnavajel povodne pristupil na dohodu, teda kym si nenajde nahradu. Po novom jej dal 2mes.vyp.lahotu, pritom na urade prace nevidim zeby hladal zamesnanca. Tiez ma asi 10 dni dovolenky, ktore tam nemoze ani vycerpat a obava sa ze jej ich ani nepreplatia a dokonca ani nedaju riadnu vyplatu pod zasterou niakeho porusenia prac.discipliny. Menej klucovi kolegovia pritom mohli byt prepusteny zo dna na den samozrejme z ich strany ...to je OK. Tak ako to riesit? A este som nespomenula ze zamestnanci maju zdanovany min.plat tak jej uz prislubovali 15000 aby mala aky taky dochodok. Dufam, ze poradite. Dakujem.
    publikované: 30.05.2008 07:08:36 | autor: Formankova (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Dlhy pri rozvode
    Chcem vás poprosiť o pomoc. S manželom sme v rozvodovom konaní. A 5 mesiacov spolu nežijeme. On si vzal 900000 pôžičku od súk. osôb. ateraz odo mňa žiada polovicu. Prechádza na mňa polovica dlhu pri rozvode ak som o tom nevedela a nič nepodpísala?Ďakujem.
    publikované: 04.06.2008 11:02:20 | autor: Hedviga (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014