pravo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bytová náhrada

Dobrý deň, ja sa chcem informovať ako by som mala postupovať pri mojom probléme dúfam, že mi budete vedieť pomôcť. Žijem s priateľom v spoločnej domácnosti v byte, ktorý sme kúpili už spolu, ale všetko je napísané iba na neho a teraz ma požiadal, aby som sa vysťahovala. Chcem vedieť či mám nárok na nejaké finančné vyrovnanie, keď na žiadnom dokumente nevystupujem ako vlastník, alebo spoluvlastník a ani sme nemali spoločné trvalé bydlisko a ja mám stále pôvodné. A v byte bývame spolu vyše 3 rokov a pred tým sme bývali u jeho rodičov a tam som mala vybavené i prechodné bydlisko. Nemám žiaden doklad, že som do toho bytu investovala a neviem ako to mám ďalej riešiť. Ďakujem za pomoc a ostávam s pozdravom.
Vážená pani,

vzhľadom na to, že nie ste manželia nejestvuje spoločný nájom bytu a ani obdoba BSM , to znamená, že prípadné vysporiadanie bude výlučne závisieť od toho, či preukážete, že ste skutočne z vlastného majetku investovala do bytu. Pokiaľ nie tak Vaša šanca na finančné vyrovnanie je mizivá. Ak však preukážete , že ste žili trvale spolu a tvorili spoločnú domácnosť , tak by teoreticky mohol súd priznať aspoň právo na náhradné ubytovanie ( nie náhradný byt ( § 712 zákona č. 40/1964 S.b. ). Je to však veľmi otázne. Jestvuje rozhodnutie NS SR , ktoré priznáva rozvedenému manželovi, ktorý býval v rodinnom dome , ktorý vlastnila manželka právo na náhradný byt i keď nešlo o nájom ani spoločný nájom bytu manželmi z dôvodu použitia analógie § 853 ods. 1 zákona č. 40/1964 S.b. - to znamená, že pokiaľ nejestvuje osobitná úprava občianskoprávnych vzťahov, tak sa použije právna úprava, ktorá upravuje vzťahy obsahom aj účelom im najbližšie. Toto však nebolo manželstvo a faktické vzťahy požívajú minimálnu právnu ochranu. V každom prípade je potrebné veľmi citlivo zvažovať všetky okolnosti prípadu , čo však nie je možné takto všeobecne. Pokiaľ sa rozhodnete uplatňovať svoje práva , tak sa bez právnika nezaobídete.

s pozdravom Grant

Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014