pravo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Problémy s výpoveďou

mam problem s neplatnou vypovedou. Pracujem v Nemeckej firme, ktora otvorila zhruba pred dvoma rokmi pobocku (s.r.o.) na Slovensku. Pracujem tu ako jediny zamestnanec od marca 2007. Prac. zmluva na dobu neurcitu. dna 11.juna 2008 som odbrzal pisomnu vypoved BEZ UVEDENIA DOVODU a s ukoncenim prac. pomeru k 11.8. Telefonicky mi bolo oznamene, ze pobocka sa zatvara, preto ma prepustaju. Naco som namietal, ze vo vypovedi chyba dovod a takisto datum ukoncenia nie je spravny. Nato som obdrzal dalsiu vypoved, tentokrat so spravnym datumom ukoncenia cize 31.8., ale stale tam nie je uvedeny dovod a dokonca jedna veta nie je Slovensky (myslim ze je Slovinsky, alebo Chorvatsky). Komunikacia s personalnym je velmi tazka, kedze cela firma sidli v nemecku. Nemaju ani ponatia o zakonoch u nas. Ked som sa im snazil reprodukovat nejake casti zak. prace, tak ma ziadali o preklad. Co myslim nie je moja povinnost, ci ano? Dnes mi bolo emailom oznamene, ze najom kancelarie konci 31.7., preto si mam zvysnu dovolenku (13 dni) vybrat v auguste. ani jednu z vypovedi som nepodpisal. Prosim o radu ako postupovat dalej.
Vážený pane,

výpoveď z pracovného pomeru môže byť daná iba zo zákonom stanovených dôvodov. Tieto sú uvedené v § 63 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce. U vás pripadá do úvahy dôvod uvedené v § 63 ods. 1 písm. a teda ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť. Výpoveď , ktorá takýto dôvod neobsahuje je neplatná. To či je firma zahraničná, alebo tuzemská nie je dôležité. To pre Vás v praxi znamená, že zostávate zamestnancom firmy so všetkými nárokmi, ktoré z toho plynú. Pokiaľ však chcete pracovný pomer ukončiť, tak môžete dať výpoveď Vy, respektíve môžte zaslať Vášmu zamestnávateľovi návrh dohody o rozviazaní pracovného pomeru k určitému dňu. Pokiaľ to zamestnávateľ podpisom schváli pracovný pomer sa skončí dňom uvedeným v dohode o skončení pracovného pomeru. Ďaľšou otázkou je vyplatenie príslušných nárokov zamestnávateľom. V každom prípade máte nárok na výpovednú dobu v trvaní dvoch , respektíve troch mesiacov ( 62 Zákona č. 311/2001 Z.z. ) a odstupné ( § 76 zákona č. 311/2001 Z.z. ) .

Ešte by som Vás rád upozornil na rozdielnosť situácie, keď dáte výpoveď Vy ako zamestnanec a pokiaľ sa dohodnete zo zamestnávateľom na skončení pracovného pomeru k určitému dňu. V prípade , ak dáte výpoveď Vy nárok na odstupné nemáte, ale iba na výpovednú dobu v trvaní dvoch mesiacov. Tá začne plynúť od prvého dňa nasledujúceho  kalendárneho mesiaca. To v praxi znamená, že ste ešte dva mesiace zamestnancom. Ak sa dohodnete na skončení pracovného pomeru dohodou tak pracovný pomer končí dňom v nej uvedenom a nárok na odstupné nemáte tiež. Okrem toho môžete mať problém s tým, že nebude riadne ukončený pracovný pomer čo sa prejaví napríklad pri žiadosti o podporu v nezamestnanosti.

s pozdravom Grant

Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014