pravo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Výpoveď danaá zamestnancom

Dobrý deň! Potrebovala by som poradiť ohľadne môjho odchodu zo zamestnania. Našla som si prácu bližšie k bydlisku a v máji som podala Žiadosť o rozviazanie pracovného pomeru, v ktorom som uviedla aj požadovaný dátum odchodu - 31.8.2009. Žiaľ, nenapísala som \"dohodou\", nakoľko som sa domnievala, že nenastanú zo strany zamestnanca problémy. Ďalej som sa domnievala, že žiadosť je vlastne výpoveďou. Zamestnanec mi dal odpoveď, v ktorej súhlasí s rozviazaním pracovného pomeru ku 31.8.2009. Žiada však odo mňa výpoveď. Lenže výpoveď môžem napísať len v júni, nakoľko odpoveď od zamestnávateľa mi bola doručená 1.6. a obávam sa, že tým pádom bude platiť 3mesačná výpovedná lehota (pracujem 6 rokov) a riaditeľ ma nepustí z práce v auguste, alebo niečo vymyslí, aby nás mohol \"potrestať\" za to, že sme dali výpoveď (Sme dvaja). Som učiteľka, dovolenka - 30 dní - mi začne plynúť od 21. 7. a do tohto času musím zotrvať na pracovisku. Prosím Vás, ak mi viete poradiť, čo mám urobiť, aby som mohla v septembri nastúpiť bez problémov do novej práce, budem Vám veľmi vďačná. Prosím, odpovedzte mi v čo najrýchlejšom čase ako to bude možné, lebo šéf na nás veľmi tlačí.

Vážená pani,

pokiaľ Vám zamestnávateľ dal písomné stanovisko, že súhlasí s výpoveďou k 31.8., tak nie je čo riešiť, pretože právny úkon sa posudzuje podľa jeho obsahu i keď je nesprávne označený. V zmysle § 15 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce citujem: prejav vôle treba vykladať tak, ako to so zreteľom na okolnosti, za ktorých sa urobil, zodpovedá dobrým mravom. To platí aj v prípade zákona O výkone práce vo verejnom záujme zákon č. 553/2003 Z.z.

Pri výpovedi zo strany zamestnanca je výpovedná lehota vždy dvojmesačná § 62 zákona č. 311/2001 Z.z..Trojmesačná výpovedná lehota na ktorú sa odvolávate sa vzťahuje na výpoveď zo strany zamestnávateľa. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak nie je ustanovené inak.

Inými slovami, ak v priebehu mesiaca jún 2009 dáte výpoveď , tak výpovedná doba začne plynúť 1.7.2009 a skončí 31.8.2009.

s pozdravom Grant


Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

  1. rada
    ahoj.. ak máš problémy so zamestnávateľom, začni si čerpať dovolenku už teraz, ak s tým bude mať nejaký problém, daj sa na PN. ak si to ani potom neuvedomí, jednoducho sa nechaj "vykopnúť". nepríď do práce, to bude porušenie pracovnej disciplíny a výpoveď ti dá zamestnávateľ aj sám. úplne jednoduché, mám s tým skúsenosti :)
    publikované: 11.06.2009 18:39:40 | autor: CERTICA (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Odpoveď
    Dobrý deň.Prikláňam sa k rade od pána Granta.Problémy sa neriešia tým,že sa ignorujú.Vytvárajú ďalšie problémy.Dohoda je nalepší spôsob.
    Navrhujem dohodu-najsť za seba adekvátnu náhradu v priebehu dvoch týždňou.Myslím,že v dnešnej dobe a problémov veľkého množstva nezamestnaných by to išlo veľmi rýchlo.
    Držím palce Miloš Horňák.
    publikované: 01.01.2011 23:08:01 | autor: Miloš Horňák (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014