pravo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zverenie dieťaťa do výchovy

Dobrý deň, Chcela by som sa na Vás obrátiť s pár dotazmi: Onedlho sa budem rozvádzať po 2 ročnom manželstve. Máme spolu 2-ročného syna, o ktorého starostlivosť ma "chce pripraviť" manžel s tvrdením, že sa "o dieťa nedokážem dostatočne postarať". V tejto súvislosti by som sa chcela spýtať, aká vysoká jepravdepodobnosť, že sa mu to podarí.

S dieťaťkom som oficiálne do 3 rokov veku na rodičovskom príspevku, ale od 6 mesiacov pracujem vo vlastnej firme. To by podľa manžela mať byť dôvod mojej neschopnosti starať sa o spoločné dieťa. Druhým by mal byť môj "akože" nemanželský vzťah, ktorý je čistým výmyslom. Ja viem, že vám to môže znieť ako paranoja, ale zaujímalo by ma, či súd pri prideľovaní dieťatka do opatery berie do úvahy aj uvedené dôvody. S manželom si chcem výchovu syna podeliť, pričom mu nemienim robiť prieky pri jeho výchove. Druhý môj dotaz sa týka hypotéky a záložného práva na byt mojich rodičov. Keďže sa blíži k rozvodu, rozhodli sme sa záložné právo (keďže máme splatenú dostatočnú sumu hypotekárneho úveru) preniesť z bytu mojich rodičov na náš byt kúpený cez HÚ pre prípad možných komplikácií a byt následne predať. Ako sa potom rozdeľuje zostatková cena bytu medzi manželmi v prípade, že sa byt predá za trhovú cenu, ktorá bude samozrejme vyššia ako znalecká cena a zvyšná cena HÚ sa vráti banke? Napr. ak byt predáme za 3 milióny a banke
dlhujeme ešte 1,5 m., zostávajúcich 1,5 m. sa rozdelí medzi nás dvoch? Berie súd pri rozvodovom konaní na vedomie, že hoci pracujem, som oficiálne ešte na materskej dovolenke a rodičovskom príspevku?

Ďakujem a prajem všetko dobré.

Vážená pani,

o výchove dieťaťa rozhoduje súd, ak sa manželia nedohodnú. Prípadná schopnosť či neschopnosť starať sa o dieťa sa posudzuje individuálne. Argumenty Vašeho manžela nie sú príliš originálne. Väčšinou súd zverí dieťa do opatery matke, ale to nie je možné brať absolútne.

Čo sa týka bytu, tak pokiaľ sa nadobudol počas manželstva patrí do bezpodielového vlastníctva manželov a vychádza sa z toho, že podiely manželov sú rovnaké. To, že ste sa starala o dieťa ( a mala menší príjem )  neznamená, že by ste mala menší nárok , pretože starostlivosť o dieťa sa berie do úvahy pri posudzovaní majetkového vysporiadania.  Vysporiadaniu majetku po rozvode som sa opakovane venoval vo svojich odpovediach, ktoré sú zverejnené i na mojom blogu a na tie si Vás dovolím i odkázať.

s pozdravom Grant


Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014