pravo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zdanenie príjmu

Dobrý deň! Vo voľnom čase sa venujem fotografovaniu, beriem to len ako záľubu.Minule som však bola fotiť svadbu jednému známemu a za odvedenú prácu vrátane nákladov, ktoré som mala (benzín, vyvolanie fotiek ) som od neho vypýtala sumu 70 EUR. Známy odo mňa pýta pokladničný blok alebo nejaké potvrdenie, že prevezmem túto sumu. Pýtam sa, som povinná z tejto sumy odviesť nejakú daň, aj keď nie som živnostník, ale len zamestnaná fyzická osoba?

Vážená pani,

vo Vašom prípade ide o príležitostný príjem ( pokiaľ túto činnosť nevykonávate pravidelne ) podľa § 8 ods. 1 písm. a) zákona č. 595/2003 Z.z. .V tomto prípade však môžete využiť oslobodenie od dane v zmysle § 9 ods. 1 písm. h) zákona č. 595/2003 Z.z. pokiaľ Váš príjem z tejto činnosti nepresiahne päťnásobok životného minima platného k 1. januáru kalendárneho roku. Takéto príjmy nemusíte uvádzať do daňového priznania. Rovnako nie ste účtovnou jednotkou podľa zákona o účtovníctve zákon č. 431/2002 Z.z. , to znamená, že nemáte povinnosť viesť účtovníctvo, ale potvrdenie o prijatí peňazí ste aj tak povinná dať, pretože na to má osoba právo aj podľa všeobecných občianskoprávnych predpisov.

V prípade, ak vykonávate túto činnosť vo väčšom rozsahu a sústavne mala by ste si vybaviť živnosť a registrovať sa na príslušnom daňovom úrade.


s pozdravom

Grant


Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

  1. loan
    Hľadali ste možnosti financovania kúpy nového domu, výstavby, úveru na nehnuteľnosť, refinancovania, konsolidácie dlhu, osobného alebo obchodného účelu? Vitajte v budúcnosti! S nami je financovanie jednoduché. Kontaktujte nás, pretože ponúkame naše finančné služby za nízku a dostupnú úrokovú sadzbu 3% na dlhodobú a krátkodobú pôžičku, so 100% garanciou úveru, záujemca by nás mal kontaktovať pre ďalšie postupy získania úveru prostredníctvom: joshuabenloancompany@aol.com
    publikované: 22.10.2022 13:03:21 | autor: Joshua Benjamin (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014