pravo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vecné bremeno

Bývam v rodinnom dome kde na konci záhrady za mojim plotom začína ochranné železničné pásmo a vedú kolajnice pre trať. Voľakedy tam rástla burina nikto tú pôdu neobrábal.Medzičasom to je už pár pekných rokov dozadu pôdu obrábajú záhradkári.Nakoľko tam nemali elektrinu a vedenia sú na ulici pred našimi domami mám postavený v záhrade drevený elekt.stľp a cez celú záhradu a dvor až na ulicu k stľpu verejného osvetlenia vedie elektrický kábel odkiaľ berú záhradkári elektrinu.Problém je v tom že je to spravené na čestné slovo a počas silnejšieho vetra sa kábel silno húpe.Pred dvomi rokmi aj spadol a ja som na svoje vlastné náklady naháňala elektrikárov aby to prišli opraviť .KeĎ som pátrala po tom,prečo je stĺp postavený práve u nás moja dnes už nebohá mama mi povedala,že záhradkári chodili od domu k domu a nikto im nechcel dovoliť postaviť stĺp tak sa nad nimi zlutovala a dovolila im postaviť u nás.Dnes je situacia iná ja som majiteľkou nehnuteľnosti a chcem sa spýtať či si môžem nárokovať od elektrárni poplatok za prenájom môjho pozemku ked majú u mňa postavený stĺp alebo či môžem žiadať odstránenie stĺpu ked sa nedohodneme pretože mi to špatí pozemok. Ďakujem keby to bolo aspoň trošku možné prosím o info.
Vážená pani,

odporúčam sa Vám pozrieť do katastra nehnuteľností na Vaše LV a v časti C uvidíte či je na nehnuteľnosť zriadené vecné bremeno. Pokiaľ tam nie zriadené nemáte povinnosť trpieť vedenie na Vašom pozemku - druhá vec je tá, že záhradkári môžu namietať vydržanie práva zodpovedajúcemu vecnému bremenu - povinnosti strpieť umiestnenie stĺpa na
Vašom pozemku.

Je tiež pravdou, že oprávnení z vecného bremena sú povinní uhrádzať náklady na opravu a údržbu takejto veci. .

Vecné bremená sú upravené v najmä v zákone č. 40/1964 S.b. - Občiansky zákonník v §§ 151n až 151p .

Okrem toho vznikajú vecné bremená i zo zákona O energetike zákon č. 656/2004 Z.z. § 10.

s pozdravom Grant

Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

  1. Dopĺňam...
    Otázne je, kto je vlastníkom stĺpa, resp. elektrickej prípojky. Podľa zákona O energetike je to ten, kto zariadenie (stĺp, el. vodiče, kábel a ost.) vybudoval, či lepšie povedané zaplatil.
    V prípade, že to bol distribútor elektriny vo vašom regióne (elektrárne), tak tento mal oprávnenie vo verejnom záujme zriaďovať a prevádzkovať na cudzích nehnuteľnostiach svoje zariadenia slúžiace k prenosu el. energie za tých podmienok, že tieto boli kvalifikované ako zákonné vecné bremeno, ktoré sa do evidencie nehnuteľností (LV) v minulosti nezapisovalo. Na nájom z časti pozemku, na ktorom je stĺp postavený, príp. na jeho odstránenie nemáte žiadny nárok. Zmena v zriaďovaní a následne aj prevádzkovaní nových zariadení nastala myslím až od roku 2004, čo však nie je Váš prípad. V prípade, že vlastníkom stĺpa sú záhradkári, čo je pravdepodobnejšie, platí to, čo uviedol Grant. Každopádne musíte najskôr zistiť, kto je vlastnom stĺpa, aby ste vedeli s kým máte vlastne komunikovať. Najskôr oslovte elektrárne. V prípade, že sú vlastníkmi potom od nich písomne žiadajte plnenie si povinností vyplývajúcich z vlastníctva a prevádzkovania siete. Detto od záhradkárov. Od nich by ste mohli požadovať nájom. Uzatvorenie nájomnej zmluvy však podlieha dohode/súhlasu obidvoch zmluvných strán. Jediný spôsob, ako sa zbaviť stĺpa je zmeniť bod napojenia tak, aby vedenie nešlo cez Váš pozemok.
    publikované: 17.02.2009 16:58:00 | autor: Milan (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. vecne bremeno
    cez usedov pozemok ktori si on nedavno odkupil vedu nase elektricke kable ktore nam presekol byvala majitelka nam to ustne povolila a terajsi majitel nam ich presekol a nemame vecne bremeno zapisane ani on v LV neviem ci konal spravne a ako mam postupovat
    publikované: 23.10.2009 09:25:49 | autor: luzova alena (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. pomoc
    u tety v zahrade je betonovy stlp a ja mam drevenny.na pozemku na ktorom je viacero spoluvlastnikov.chcem si z betonoveho dotiahnut gabel na svoj drevenny co k tomu potrebujem?
    publikované: 14.03.2017 15:49:10 | autor: veronika (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014