pravo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Skončenie pracovného pomeru a výpovedná doba

Zamestnavatelovi som dala ziadost o rozviazanie pracovneho pomeru dohodou 25 maja. On ju prevzal iba s tym, ze trva na 2 mesacnej vypovednej lehote. Takto mi to napisal aj do mojej ziadosti. Takze mne zacala plynut vypovedna lehota od 1 juna. Novy zamestnavatel ale nemohol na mna cakat do augusta tak som sa s nim dohodla,ze k nemu nastupim 1 jula a staremu zamestnavatelovi som oznamila,ze u neho nastupim do zamestnania. On samozrejmes tym nesuhlasil a tak nerozviazal som nou pracovny pomer. Vravel,ze ho somnou rozviaze pomer az ked na moje miesto prijme ineho zamestnanca. Viem,ze od 1 jula na moje miesto nastupila ina zamestnankina. On mi teraz tvrdi, ze mi ide vycislit skody, ktore mu vznikli tym,ze som nenastupila do zamestnania. Moja otazka teda smeruje: ake skody mi moze vycislit a do akeho terminu ma nato pravo? (pracovnu zmluvu som mala na minimalnu mzdu, a vykonavala som funkciu spediter MKD, nemala som spisanu ziadnu hmotnu zodpovednost, vo firme okrem mna speditersku cinnost vykonavali este 3 osoby, firma ma 15 aut). Dakujem.

Vážená pani,

zamestnávateľ má právo na to, aby ste pri rozviazaní pracovného pomeru zotrvala v zamestnaní počas výpovednej doby. To či nezotrvanie v zamestnaní by spôsobilo zamestnávateľovi škodu, alebo nie je ťažko všeobecne posúdiť. Pravdepodobne má na mysli finančnú ujmu. Podľa môjho názoru vo Vašom prípade to bude asi ťažko dokazovať, pretože pokiaľ tam boli ďaľší zamestnanci, tak výpadok činnosti asi nehrozil. Nárok na škodu môže uplatniť v premlčacej dobe 3 rokov za podmienky ak okrem toho, že došlo k porušeniu právnej povinnosti preukáže i spôsobenú ujmu a príčinnú súvislosť.  Okrem toho môže zamestnávateľ požadovať od zamestnanca za nezotrvanie v pracovnom pomere počas výpovednej doby sumu rovnajúcu sa jeho priemerného zárobku , ale len keď sa na tom v zmluve písomne dohodli § 62 ods. 3 zákona č. 311/2001 Z.z. .


Ďaľšou vecou, ktorú by ste v prípade, ak bude trvať na náhrade škody pripomenúť či Vaša mzda za prácu bola v súlade s minimálnymi mzdovými nárokmi uvedenými v § 120 zákona č. 311/2001 Z.z. . Totiž minimálna mzda je jedna vec a minimálne mzdové nároky vec druhá. Minimálne mzdové nároky vyjadrujú nárok na minimálnu mzdu zodpovedajúcu náročnosti pracovnej činnosti a tieto sú odstupňované od 1.0 do 2 vždy po 0,2. To znamená, že napríklad pokiaľ Vaša práca by mohla byť zaradená do 2 stupňa minimálneho mzdového nároku tak Vaša minimálna mzda by musela dosiahnuť 1,2 x mimálnu mzdu. To je aj dôvod, prečo je taký boj o minimálnu mzdu, pretože zvýšenie minimálnej mzdy spôsobuje zvýšenie sumy v jednotlivých stupňoch náročnosti práce. Možno zistíte, že môžte pýtať peniaze od neho a nie on od Vás.

s pozdravom Grant


Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014