pravo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Neplatná výpoveď z pracovného pomeru

Dobry den. S manzelom mame takyto problem: Nas zamestnanec (casnik) dorucil manzelovi "vypoved dohodou" a oznamil mu, ze nasledujuci den nenastupi do zamestnania, lebo uz podpisal zmluvu inde. Manzel mu oznamil, ze stakouto vypovedou nesuhlasi a trva na dvojmesacnej vypovednej dobe podla zakonnika prace a podla jeho pracovnej zmluvy. V zmluve mal uvedene "Vypoved a vypovedna doba sa riadia podla par. 62 a nasl. zakonnika prace". Zamestnanec vsak skutocne do prace nenastupil. Dokonca vysvitlo, ze sposobil nasej firme skodu vo vyske takmer 100 000 Sk (nesedia prijmy, vydaje a aktualny stav podla dokladov, zatial co jeho inventury sedia, cize predaval v nasom podniku vlastny alkohol). Manzel zacal podnikat v septembri a jedna sa o zacinajucu prevadzku, ktora je momentalne uz druhy den zatvorena, kedze manzel ako obcan ZTP do prace namiesto casnika nastupit nemoze, a ja som tiez zamestnana v inej firme. Chcela by som Vas preto poprosit o pravnu radu, ako by sme sa aj s manzelom mohli branit, pripadne aky dalsi postup mame zvolit. Za Vasu odpoved Vam vopred dakujem.

Vážená pani,

zákonník práce zákon č. 311/2001 Z.z. platí tak pre zamestnávateľa ako i pre zamestnanca a teda výpoveď je jednostranný právny úkon ( nevyžaduje sa súhlas druhej strany ) , ale v takom prípade platí dvojmesačná výpovedná doba.

§ 62 ods. 1
(1) Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba je rovnaká pre zamestnávateľa aj zamestnanca a je najmenej dva mesiace
Z vyššie uvedeného vyplýva, že Váš zamestnanec porušuje zákonník práce ide o hrubé porušenie pracovnej disciplíny. Čo je však dôležitejšie Vás zamestnanec je zodpovedný za škodu , ktorú Vám spôsobil svojím konaním ( nenastúpením do práce ) , ale v tomto prípade sa nevzťahuje na náhradu škody limit trojnásobku mzdy, pretože ide o škodu spôsobenú úmyselne § 186 ods. 3 zákonníka práce.
To, že je schodok v pokladnici je samotný problém, pričom je otázka či mal Váš zamestnanec podpísanú dohodu o hmotnej zodpovednosti, alebo nie.Samozrejme, ak bola podpísaná dohoda o hmotnej zodpovednosti v zmysle §
182 zákonníka práce musí zamestnanec preukazovať, že škodu nezavinil.

  Okrem toho môžete podať trestné oznámenie za spreneveru, pričom trestný čin sprenevery spočíva vv tomcitujem § 213 zákona č. 300/2005 Z.z. , že Kto si prisvojí cudziu vec, ktorá mu bola zverená, a spôsobí tak na cudzom majetku
škodu malú, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky...

Na Vašom mieste mu zašlem list v ktorom by som mu oznámil vyššie uvedené skutočnosti slušnou, ale dôraznou formou a zaslal by som tento list i jeho terajšiemu zamestnávateľovi ( samozrejme ak o tom všetkom dopredu nevedel ).

s pozdravom

Grant


Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014